SKOWRONECK, TILMAN: KLAVECIMBELWERKEN VAN FROBERGER, L. COUPERIN EN RAMEAU

Tilman Skowroneck: Froberger: Toccata VI in a; Suite IV in a; Lamentation, faite sus la très douloureuse mort de sa majesté imperiale Ferdinand le troisième et se joüe lentement ave discrétion; Couperin, L.: Suite in d; Tombeau de M. Blancrocher; Rameau: Suite in a uit Livre de pièces de clavecin I. Tyxart TXA 15065 (71’00”). 2017  

 

Onder liefhebbers van klavecimbelmuziek en instrumenten daarvoor heeft De Duitse bouwer Martin Skowroneck (1926-2014) een heel goede naam. Hij maakte prachtige instrumenten en eentje daarvan is het enkelmanualige, op A 392Hz gestemde exemplaar uit 1981 dat hier wordt bespeeld door diens zoon Tilman in een gemengd Duits-Frans programma met zeventiende en achttiende eeuwse composities van Johann Jakob Froberger, Louis Couperin en Jean-Philippe Rameau.

Hij merkt daarover op dat het timbre van het instrument zowel lets heeft van de briljante kwaliteiten van oude Italiaanse instrumenten als van de meer intieme en zangerige kwaliteiten van andere instrumenten. Het is aardig om op die manier onderlinge banden te leggen tussen dit drietal componisten. Dat is niet allen dankzij het mooi klinkende instrument, maar natuurlijk ook door het fraaie spel bereikt.