SKRIDE, BAIBA: AMERIKAANSE WERKEN VOOR VIOOL ENN ORKEST
CD Verzamelprogrammas

Baiba Skride: Bernstein: Serenade after Plato’s Symposium; Symfonische dansen uit West Side story nr. 1-7; Korngold: Vioolconcert in D op. 35; Rózsa: Vioolconcert op. 24. Met het Tampere filharmonisch orkest o.l.v. Santtu-Matias Rouvali. Orfeo C 932-182 A (2 cd’s, 1u., 57’21”). 2018

 

17 september 2018 soleerde de net als dirigent Andris Nelsons uit Riga stammende Baiba Skride met een gehavend Boston symfonie orkest tijdens een gastoptreden in Amsterdam in Bernsteins Serenade voor soloviool, strijkers, harp en slagwerk met zijn lyrische openingssolo en de heel vlotte passages van het presto en de jazzy klanken waarop drinkebroer Alcibiades binnenkomt uit 1954.

Eerder dat jaar nam ze het werk in Finland op, samen met de Vioolconcerten van Korngold en Rózsa. Grappig te bedenken hoe drie ‘Amerikaanse’ vioolconcerten waarvan twee werden geschreven door gedwongen immigranten door Baltisch/Finse musici worden verenigd met de Symfonische dansen van Bernstein als royale toegift.

In Bernsteins Serenade zijn solist en dirigent erop uit om in een helder betoog de innerlijke betekenis van het werk duidelijk te maken. Bij het concert van Korngold wordt een honingzoete aanpak vervangen door een bitterzoete en bij dat van Rózsa wordt het romantische karakter niet onder stoelen of banken weggemoffeld.

Zo werd een best interessant en goed gerealiseerd geheel bijeengebracht