SMITH, WILHEMINA: SOLO CELLOWERKEN

Wilhelmina Smith: Solocello werken. Salonen: Yta III; knock, breathe, shine; Sarabande per un coyote; Colombi: Chiacona a basso solo; Saariaho: Dreaming chaconne; Petals; Papillons nr. 1-7; Spins and spells. Ondine ODE 1294-2  (59’02”). 2015, 2017

De Amerikaanse celliste Wilhelmina Smith maakte eerder onder andere een opname met pianist Thomas Sauer van Cellosonates van Britten, Schnittke en Shostakovitch (Arabesque 6801 ) en samen met Jennifer Koh en Hsin-Yun Huang van het Cloud Strijktrio van Saariaho (Cedille CDR 90000183). 

Op deze cd keert ze terug naar twee eigentijdse oorspronkelijk Finse componisten die in hun werken heel interessant de grenzen verkennen van wat technisch mogelijk is met de cello en wat haalbaar is voor de vertolker. Dat gebeurt aan de hand van heel persoonlijk gekleurde werken die hun geheimen ook niet onmiddellijk aan de luisteraar prijsgeven.

Maar daarvoor is het cd’tje nu juist zo handig: men kan het net zo vaak beluisteren als men wil en dat loont de moeite in dit geval beslist. Ze moet beslist een grote affiniteit hebben met de door Saariano nagestreefde unieke synaesthetische klankwereld en laat dat goed horen. Dat Salonen van origine hoornist en geen cellist was, blijkt nergens. Hij schreef ook een Celloconcert. Het is wel aardig dat Smith in haar knap gespeelde recital even 2’46” terugkeert naar de oude muziekwereld van Giuseppe Colombi (1635 - 1694) met diens Chiacona a basso solo.