STOLTZMAN, RICHARD: PALIMPSEST
CD Verzamelprogrammas

Richard Stoltzman: Palimpsest. Bach, J.S.: Chromatische fantasie en fuga in d BWV. 903 (bew.); ‘Chaconne’ uit Partita voor soloviool nr. 2 in d BWV. 1004 (bew.); Ravel: Pavane pour une infante défunte (bew.); McKinley: Mostly blues (bew.); Zorn: Palimpsest; Piazzolla: Tango etude nr. 5 (bew.), Fuga y misterio (bew). Met Mika Stoltzman (kl) en Hector del Curto (band.). Avie AV 2409 (59’04”). 2018

Een palimpsest is een stuk hergebruikt perkament dat wordt gebruikt om op de schrijven. Wat John Zorn eerder schreef voordat hij zijn werk met deze titel als enige originele compositie op deze cd voor de met hem bevriende zus Mika en haar broer Richard Stoltzman - van wie heel wat ‘klassieke opnamen zijn verschenen, terwijl Mika zich hier voor het eerst op cd laat horen - had bedacht, is niet duidelijk.

Zorns stuk werd gemaakt als cadeau voor Richard Stoltzmans vijfenzeventigste verjaardag

Verder horen we louter bewerkingen, want - heel logisch - klarinet en marimba zijn samen niet een duo waarvoor muziek wordt geschreven, tenzij dat in opdracht gebeurt. Met hun achtergrond op jazzgebied voelen ze zich niet alleen goed thuis in het stuk van William Thomas McKinley, maar ook in de tangowereld van Astor Piazzolla.

Bijzonder wordt het pas wanneer ze de mooie arrangementen van Bach en Ravel gaan spelen. Het is daar dat vooral de verbeeldingsvolle bijdrage van Mika Stoltzman gaan opvallen. Het is zoveel meer dan begeleiding met zijn fraaie klanktexturen. In de Chaconne is ze solo te horen, terwijl haar broer alleen Piazzolla’s Etude voordraagt en verder worden ze in diens andere werk bijgestaan door Hector del Curto met zijn bandoneon.