SYRÈNE KWARTET: WATERWORKS

Syrène saxofoonkwartet: Waterworks. Händel: Suites nr. 1 in F, 2 in D HWV. 349 en 3 in G HWV. 350 uit  Watermusic (bew. Kleinpenning); Swart: Underwater I—III. Et’cetera KTC 1661 (47’46’”). 2019

Lef kan het Syrène Saxofoonkwartet van Femke IJlstra, Femke Steketee, Annelies Vrieswijk en Aukelien Kleinpenning niet ontzegd worden. In hun programma Waterworks tonen de vier speelsters hun veelzijdigheid, en bij de ‘live’ uitvoering ook hun bereidheid om daarbij het buitenmuzikale te betrekken. 

Aan hedendaags repertoire voor vier saxofoons is geen gebrek, maar zo gauw je wat verder teruggaat in de muziekgeschiedenis ben je aangewezen op bewerkingen. 

Hoofdmoot van het optreden was en combinatie van 21 delen uit Händels Water Music met tussendoor improvisaties met de titel Underwater I, II en iii, een soort soundscapes, van Celia Swart. 

Het is goed dat het hier geen ‘live’, maar een studio opname betreft, want er was vaak nogal achtergrondlawaai en in het drijvende Undercurrent gebouw op het vroegere NDSM terrein in Amsterdam-Noord werd van de vier saxofonistes verwacht dat ze ook deelnamen aan het bewegen en Händels noten geheel uit het hoofd speelden. Knap hoe ze daar gewoon uit het hoofd doorspeelden wanneer er tegen hen werd aangeleund en zelfs wanneer ze van de grond werden getild. 

Nu konden ze zich in een rustige omgeving geheel op de muziek concentreren en het resultaat mag heel bijzonder heten. Naar de geest en de letter wordt niets tekortgedaan aan Händels muziek en het is heel apart om deze eens louter in warme blazersklanken alleen te horen. Aukelien Kleinpenning zorgde voor de smaakvolle bewerkingen waarin goed de barokke essentie bewaard blijft.