SCHWARZMAN, GILI: OLD SOULS
CD Verzamelprogrammas

Gili Schwarzmann: Old souls. Beethoven: Vioolsonate nr. 4 in a op. 23 (bew.); Wolf: Italienische Serenade in G (bew.); Kreisler: Syncopation (bew.); Dvorak: Strijkkwartet nr. 12 in F op. 96 B. 179 ‘Amerikaanse’. Met Guy Braunstein (v), Susanna Henkel (v), Amihai Grosz (va) en Alisa Weilerstein (vc). Pentatone PTC 5186-815 (52’19”). 2016  

Achter de wat merkwaardige naam Old Souls voor een gong stel musici gaat het behoorlijk jeugdige Fluitkwartet van Gili Schwarzman (fl), Guy Braunstein (v), Amihai Grosz (va) en Alisa Weilerstein (vc) schuil dat mogelijk bij gebrek aan aan eigen repertoire bewerkingen waarin de eerste viool door een fluit wordt vervangen van composities van Beethoven, Wolf, Kreisler en Dvorak waarin de eerste viool door een fluit wordt vervangen van composities speelt. In de Sonate van Beethoven maakt violiste Susanna Henkel daar zelfs een kwintet van.

Guy Braunstein tekent voor de bewerkingen levert in het geval van de Vioolsonate van Beethoven zelfs een ware hercompositie terwijl hij in de andere werken van Wolf (oorspronkelijk voor strijkkwartet), Kreisler (oorspronkelijk voor viool en piano) en Dvorak dichter bij de oorspronkelijke werken blijft.

Wie de composities in oorspronkelijke staat kent, kan haast niet anders dan aangenaam verrast zijn hoezeer een mooi kwinkelerende fluit de sfeer in deze werken letterlijk luchtiger maakt, terwijl de klank daarvan tevens mooi versmelt met die van de strijkers.