QUIROGA KWARTET: STATEMENTS
CD Verzamelprogrammas

Quiroga kwartet: Statements. Haydn: Strijkkwartet nr. 32 in C op. 20/2, H. III/32; Webern: Langsamer Satz M. 78; Sätze op. 5 nr. 105; Sollima: Sonnets et rondeaux nr. 1-6. Cobra 0035 (53’33”). 2010.

 

Het zeer ondernemende Quartetto Quiroga dat zijn naam ontleend aan de beroemde Gallisische violist Manuel Quiroga bestaat uit Altor Hevia en Cibrán Siera (v), Josep Puchades (va) en Helena Poggio (vc) en was te gast op de Zeister Muziekdagen van 12-26 augustus 2017.

Haast spelenderwijs opent hun programma met een duidelijk gespeeld klassiek kwartet van Haydn om daarna over te gaan tot twee idiomatisch uitgevoerde werken uit de Nieuwe Weense school om daarna te zorgen voor een heel interessante kennismaking met de Italiaanse cellist en componist Giovanni Sollima (1962) die wel tot de post-minimale componisten wordt gerekend. Hij produceerde onder meer een enorm aantal kamermuziekwerken. Daaronder het hier geregistreerde werk De om en om geschreven zes sonnetten en rondo’s zijn uit 2008 en dus op deze cd kakelvers.

Al deze werken woorden rekening houdend met stijl en karakter tot in de puntjes verzorgd door de goed toegeruste Spanjaarden gespeeld. Het is een soms wel wat inspannend genoegen om hen aan te horen.

Het is wellicht nuttig om nog even attente te maken op andere opnamen van dit kwartet: (R)evolutions met het Strijkkwartet in D van Schönberg, het Rondo, de 6 Bagatellen op. 9 en de 5 Sätze voor strijkkwartet van Webern en het Strijkkwartet op. 3 van Berg (Cobra 0037) en de Strijkkwartetten nr. 1 en 2 van Brahms (Cobra 0048). Een cd met de pianokwintetten van Granados en Turina waaraan pianist Javier Perianes meewerkte, verscheen bij Harmonia Mundi (HMC 90.2226).