QUIROGA KWARTET: (R)EVOLUTIONS
CD Verzamelprogrammas

Quiroga  kwartet: (R)evolutions. Schönberg: Strijkkwartet in D; Webern: Rondo; Bagatellen voor strijkkwartet op. 9 nr. 1-6; Berg: Strijkkwartet op. 3; Bach, J.S.: Koraal ‘Befiehl du deine Wege’ uit Matthäus Passion BWV 244. Cobra 0037 (64’06”). 2012

Schönberg publiceerde tussen 1905 en 1936 vier Strijkkwartetten. Daarnaasr schreef hij nog meer werken voor strijkkwartet, wat losse delen en het opmerkelijke kwartet in D uit 1897.

Bergs tweedelige Strijkkwartet is het werk waarmee hij in 1910 zijn lesperiode bij Schönberg afsloot, doch het werd pas in 1920 uitgegeven. Het behoort tot zijn opmerkelijkste composities en toont verwantschap met Schönbergs kwartet in fis. Hij maakt hierin uitgebreid gebruik van symmetrische toonhoogterelaties, niettemin klinkt het werk nog vrij romantisch. Hierna zijn de stukken van Webern veel bondiger, aforistischer en strenger in de twaalftoonsleer.

In deze opname mist het Spaanse Quirogakwartet niets van de versluierde sensualiteit, noch van de rigueur van deze inderdaad revolutionaire composities. En als om de evolutie vanuit Bachs tijd en werk te tonen, wordt als zachte pleister een bewerking van een Bachkoraal gebruikt. Zo blljkt opnieuw dat de voortreffelijke Spanjaarden van alle markten thuis zijn.