ODYSSEE ENSEMBLE: CONCERTEN VOOR BLOKFLUIT EN HOBO
CD Verzamelprogrammas

Ensemble Odyssee: Concerten voor blokfluit en hobo. Sammartini: Concert voor blokfluit en orkest in F; Dieupart: Concert a 5 in A; Sonate in e;  Woodcock: Concerten voor hobo en strijkorkest nr. 10 in e, 11 in c en 12 in Es; Concerten voor blokfluit en strijkorkest nr. 1 in E, 2 in A en 3 in D. Met  Georg Fritz (h) en Anna Stegmann (blokfl). Pan Classics PC 10386 (73’42”).

 

Niet dat de andere werken onbelangrijk zijn, maar het is logisch dat de aandacht zich hier vooral richt op de werken van de Engelse componist Robert Woodcock (1690-1728) die behalve componist en uitvoerend musicus ook bekend was als schilder van schepen en zeetaferelen. Het was zijn verdienste dat in 1727 de eerste reeks van 9 (3 voor blokfluit, 3 voor fluit en 3 voor hobo) van soloconcerten voor houtblazers in Groot Brittannië werden gepubliceerd.

Hoewel hem de nodige oorspronkelijkheid niet valt te ontzeggen, herinnert veel in deze werken aan Albinoni en Telemann. Maar dat is meteen een bewijs van hun kwaliteit. De overige laat-barokke werken van Italiaanse en Franse herkomst die ongeveer tezelfdertijd in Engeland werden gepresenteerd plaatsen Woodcock in een mooi kader en tonen aan dat hij niet de geringste is.

Opvallend dat deze opname van een in Nederland actief ensemble dat goed is vertrouwd met de historische uitvoeringsprakijk en over bijpassend instrumentarium beschikt het eerste lijkt te zijn dat zich over Woodcock ontfermt, al schijnt er in 1987 een opname van twee concerten te zijn van het Dobson Consort (CRD 3331). Maar dit Ensemble Odysee met Eva Saladin, Ivan Iliev, Nadine Henrichs en Holly Harman (v), David Alonso Molina (va), Agnieszka Ewa Oszańca (vc), Inga Maria Klaucke (fag), Corina Cosgrove (violone) en Andrea Friggi (kl) is van grote klasse in al zijn geledingen een zorgt voor gave prachtinterpretaties.