ODYSSEE ENSEMBLE: SERENATE NAPOLITANE

Oyssee ensemble: Serenate Napolitane. Farina, A.: Serenades Sovra carro stellato en Riposa o bello; Cantate Di Pausilippo; Marchitelli: Sonates nr. 1 en 9; Scarlatti, A.: Fluitconcert nr. 23. Andréanne Paquin (s) en Anna Stegmann (blokfl) met het Ensemble Odyssee o.l.v. Andrea Friggi. Pan Classics PC 10287 (63’49”). 2011 

 

Dat er een Carlo en een Guido Farina waren, was me bekend, maar hier blijkt dat er ook nog een in 1675 in Venetië geboren Antonio was. Onder de vele componisten als Alessandro Scarlatti, Porpora, Vinci, Leo, Pergolesi, Jomelli, Traetta, Piccini, Paisiello en Cimarosa behoort hij tot de onbekendere. Hij ontleent enige bekendheid aan zijn Serenades. Ook Pietro Marchitelli (1643-1729) die rond de wisseling tussen de zeventiende en achttiende eeuw een aantal Sonates bijdroeg.

Het programma illustreert fraai hoe het karakter van de Italiaanse barokmuziek veranderde. In de zestiende eeuw was dat gedomineerd door vocale muziek maar daar kwam aan het eind van die eeuw een einde aan. Componisten voelden zich vrijer om te experimenteren met nieuwe texturen, harmonie, instrumenteren en compositietechnieken. De uitvoering van hun werken vergt grote technische vaardigheden.

Het programma op deze cd is daarvan een mooi amalgaam van componisten die hun nieuwe vrijheid beproefden. In het heden hadden ze daar nauwelijks betere pleitbezorgers voor kunnen vinden dan het enthousiaste, prachtig en pittig spelende Amsterdamse Odyssee ensemble. Heel verleidelijk!