OTTER, ANNE SOFIE VON: FOLK SONGS

Otter, Anne Sofie von: Folk songs. Dvorak: Zigeunermelodien op. 55; Grainger: 5 Folksongs; Larsson: 3 liederen uit Visor; G. Hahn: Visa fran Lappland; R. Hahn: 5 liederen uit Venezia; Kodály: 7 liederen uit Hongaarse volksmuziek; Britten: 9 Franse volkslied arrangementen. Met Bengt Forsberg. DG 463.479-2 (72’37”). 1998

 

Aan veelzijdigheid geen gebrek bij Von Otter, dat was al bekend. Men zou dit programma kunnen zien als een reisdagboek waarin we met allerlei landen en culturen kennismaken: met Dvoraks zigeuners, in hun uitingen beperkt door een concertvleugel, met de sensuele ervaringen van Reynaldo Hahn als toerist in Venetië, met Britten op zoek naar de mentaliteit van de Franse boer, met de Hongaarse poestabewoners van Kodály enzovoorts. Op eigen terrein in Scandinavië blijft de zangeres met het materiaal van Gunnar Hahn en Larsson.

Von Otter uit zich na waarschijnlijk goede coaching en voor zover dat valt na te gaan heel goed in zes talen en ze concentreert zich terecht op de juiste tekstduiding en muzikale expressie. Afwisseling genoeg en het geëngageerde karakter van de vertolkingen van de zangeres èn haar trouwe begeleider doen de rest om tot een heel geslaagd recital te komen. Een miniem puntje van kritiek: het erg langzame tempo in Brittens ‘Il est quelqu’un sur terre’.