OTTER, ANNE SOFIE VON: SOGNO BAROCCO

Otter, Anne Sofie von: Sogno barocco. Monteverdi: Si dolce e ‘l tormento; Pur ti miro en Signor, oggi rinasco uit L’incoronazione di Poppea; Di misera regina uit Il ritorno d’Ulisse; Cavalli: Orkestrale gedeelten uit Elena; Provenzale: Squarciato appena havea; L. Rossi: Lamento de la regina di Suezia. Met Sandrine Piau (s) en Susanna Sundberg (a) en de Cappella mediterranea o.l.v. Leonardo Garci Alarcón. Naïve V 5286 (71’41”). 2012 

 

In 2010 uitgezongen (en afgedankt) door DG zocht en kreeg de Zweedse dankbaar en gelukkig voor ons luisteraars onderdak bij het Franse Naïve waar blijkt dat ze allerminst is uit- en afgezongen. Ze slaat zelfs haar vleugels uit naar voor haar pril muziektheater materiaal waarin ze zich niet eerder liet horen, maar waarin ze niet alleen letterlijk doch ook figuurlijk de juiste toon vindt. Of ze zelf het initiatief tot dit programma nam? Hoofdzaak is dat het er glanzend is.

Eenvoud is het kenmerk van haar voordracht. De hoofdschotel van het programma wordt gevormd door Monteverdi en Cavalli met bekend en minder materiaal. Neem ‘Pur ti miro’, een prachtig duet waarin de stemmen van Piau en Von Otter hun stemmen volmaakt verweven. Daarbij doet het er minder toe van wie het duet stamt: van Monteverdi, Ferrari of Cavalli; laatstgenoemde heeft het mogelijk in de ‘werkplaats’ van Monteverdi gemaakt.

Als Zweedse is het natuurlijk leuk dat Von Otter in haar programma Rossi’s ‘Lamento de la regina di Suezia’ opnam, een klacht bij de dood van de Zweedse koning en daarop volgend Provenzale’s ‘Squarciato appena havea’, een parodie op dezelfde gebeurtenis in een mengeling van klaaglijkheid en Napolitaanse volksdansrefreinen.

Ook de rest van het programma wordt met passende, zeer genuanceerde expressie en keurig verzorgd afgewerkt.

Instrumentale fragmenten van Cavalli vormen aardige intermezzi. De inbreng van de kleine, flexibele instrumentalisten van Garcia Alarcón is uiterst levendig; soms voegt zich een koortje ter verlevendiging bij het ensemble en het boekwerkje bij de cd is groter en informatiever dan gewoonlijk.