NEDERLANDS JEUGDORKEST: NOSTALGIA AND HUMILITY

Nederlands Jeugdorkest: Nostalgia and humility. Tchaikovsky: Serenade voor strijkorkest in C op. 48; Andriessen, H.: Miroir de peine; Takemitsu: Nostalghia. Cora Burggraaf (ms), Liza Ferschtman (v) o.l.v. Bas Wiegers. Challenge CC 72629 (59’15”). 2013

 

Het NJO dat na selectie jaarlijks de gelegenheid biedt aan talentvolle jonge musici – dat hoeven niet per sé conservatoriumstudenten te zijn - om in groter en kleiner ensembleverband beroepservaring op te doen, is een voortzetting van het vroegere Nationaal Jeugdorkest.

Dat de strijkers uit het ensemble jaargangen 2012/3 behalve gretig ook best competent zijn, laten ze meteen groots opgezet, maar niet al te krachtig klinkend horen in de Serenade van Tchaikovsky.

Tot de bekendste werken van Hendrik Andriessen behoort de liederencyclus Miroir de peine uit 1923. De tekst van de sonnetten van Henri Ghéon, waarmee door een duidelijk R.K. bril het lijden van Jezus, bezien vanuit het perspectief van Maria, wordt bezongen. Cora Burggraaf verleent het werk een mooi, haast mystiek karakter.

Van dit werk bestaan meerdere opnamen, onder andere van Elly Ameling en organist Albert de Klerk (Globe GLO 6018),  Irma Kolassi met het Concertgebouworkest o.l.v. Eduard van Beinum (Q Disc 97015) en een mooie latere van Roberta Alexander met het Radio Kamerorkest onder David Porcelijn (Nederland Muziek NM 92023-71), maar er is veel voor de lagere mezzo ligging en de alleen al daardoor warmere stem van Cora Burggraaf de moeite waard.

Takemitsu schreef zijn Nostalghia voor viool en orkest in 1987 ter nagedachtenis aan Andrei Tarkovsky en diens gelijknamige Russisch/Italiaanse film uit 1983 op een script van Andrei Gorchaov met Oleg Yankovsky en Domizina Giordano in de hoofdrollen. Hoorbaar geïnspireerd door de licht hypnotiserend mooi gespeelde solopartij van Liza Ferschtman zet het ensemble ook hier zijn beste beentje voor. Een vergelijking met de professionele Russische Solisten en Yuri Bashmet (Onyx ONYX 4027) is vanzelfsprekend niet helemaal eerlijk.