NYMAN, BJÖRN: PREMIÈRE (KLARINETCONCERTEN)

Björn Nyman: Première. Debussy: Première rhapsodie; Crusell: Klarinetconcert nr. 2 in f op. 5; Mikalsen: Klarinetconcert. Met het Noors omroeporkest o.l.v. Olari Elts c.q. Thomas Sondergard. Lawo LWC 1099 (63’22”). 2014

 

De Finse klarinettist Björn Nyman is eerste klarinettist in het Noors omroeporkest en krijgt hier de gelegenheid om zich als solist te laten horen. Hij doet dat met name in de cd première van het verse klarinetconcert van Jan Erik Mikalsen (1979) van wie eerder o.m. Ghouls and moons uit 2004 (Aurora ACD 5048) en de twee Stukken voor viool (Aurora ACD 5067) verschenen.

Een interessant werk in de gangbare driedelige vorm dat vooral een mooi middendeel heeft en zo’n half uur duurt, echt geschreven voor voor een virtuoos en voorzien van een kernachtige begeleiding.

Met het tweede klarinetconcert van Crusell blijft Nyman in de Finse wereld, alleen gaat hij terug naar de negentiende eeuw. Hij vertolkt het wat minder snel en flitsend dan zijn Finse collega Kari Krikku (Ondine ODE 965-2) en meer in de geest van Emma Johnson (ASV CDDCA 559) bij wijze van mooi compromis.

In de klarinetrapsodie van Debussy neemt hij het ook onder meer op tegen Johnson (ASV PLT 8505) en hier overtreft hij haar. Geduchter rivalen zijn Sabine Meyer (EMI 556.832-2) en George Pieterson (Philips 438.742-2, 2 cd’s).

Maar alleen al ter wille van het welkome werk van Mikalsen is deze goed opgenomen cd de moeite waard.