NORTHERN CHAMBER ORCHESTRA: MIND MUSIC
CD Verzamelprogrammas

Northern chamber orchestra o.l.v. Stephen Barlow: Mind music. Mendelssohn: Konzertstück voor klarinet, basssethoorn en orkest nr. 1 in F op. 113; Strauss, R.: Sonatine voor 16 blazers in F AV. 135 Aus der Werkstatt einer Invaliden; Adams: Gnarly buttons; Malone: The last memory. Met Lynsey Marsh (kl), Elizabeth Jordan (bassethrn). Divine Art DDA 25138 (2 cd’s, 88’23”). 2016

 

De ondertitel van deze uitgave luidt: Music related to neurodegenerative conditions. Of speciaal de samengebrachte composities kunnen bijdragen aan de bestrijding van Parkinson en de aantasting van het centraal zenuwstelsel lijkt onbewezen en waarom uitgerekend deze stukken?. Ook is het wat zuinigjes om voor nog geen drie kwartier twee plaatjes te gebruiken. Daar had best nog wat bij gekund.

Maar wanneer we deze bezwaren vergeten, valt veel te genieten. Van Mendelssohns eerste Konzertstück bestaan weliswaar al elf opnamen, met die van Sharon Kam c.s (Berlin Classics BC 1779-2), Camerata KCO (Gutman CD 131) en Abine Meyer c.s. (EMI 557.359-2) als fijnste en Strauss’ Werkstatt stuk is er mooi van het Nederlands blazersensemble (Philips 438.733-2, 2 cd’s), André Previn en de Weners (Philips 420.160-2), het Orpheus kamerorkest (DG 445.849-2) en Gerard Oskamp en de Noorse blazers (Victoria VCD 19045).

Van Adams’ Gnarly buttons is een prachtige uitvoering door Michael Collins met London sinfonietta onder leiding van de componist (Nonesuch 7559-79465-2).

Maar ook aan deze mooie Engelse uitvoering met solistische hoofdrollen voor Lynsey Marsh en Elizabeth Jordan mag er wezen; er is niet te horen dat Richard Strauss dit werk tijdens moeilijke omstandigheden van het laatste jaar uit W.O. II schreef. Die hoogwaardige uitvoeringskwaliteit geldt ook voor de overige werken, waarbij nog vermeld moet worden dat het bij Kevin Malone’s Last memory om een fraaie klarinetsolo van Lynsey Marsh gaat.

Gezien de voorradigheid van heel wat alternatieven is dit geen noodzakelijke uitgave, maar wie juist aan het geboden programma hecht, zal er veel genoegen aan beleven.