LITTLE, TASMIN: BRITISH VIOLIN SONATAS I EN II

Tasmin Little: British violin sonatas II. Bliss: Vioolsonate; Bridge: Vioolsonate; Ireland: Vioolsonate nr. 1 in d; Lloyd-Webber, W.: The gardens at Eastwell; Vaughan Williams: Romance and pastorale. Met Piers Lane. Chandos CHAN 10899 (71’42”). 2015

 

Dit tweetal cd’s is natuurlijk primair bestemd voor de Britse markt, maar ook leerzaam voor luisteraars met een open oor voor onbekender moois buiten Albion. Zelfs de briljante suite van Britten uit 1935 behoort blijkbaar zelfs in Engeland tot diens verwaarloosde werken. Het is een mooi lichtelijk satirisch werk (de waltz) met een lyrische inslag en bevat een mooi moto perpetuo en dito lullaby. Walton toont hier opnieuw zijn meesterschap voor grootschalige vormen. Om slechts twee willekeurig gekozen voorbeelden te noemen.

De recente tweede cd vormt een welkome aanvulling, maar of nog meer edities volgen, is onbekend. Er moet zeker nog meer materiaal voorhanden zijn.

Tasmin Little en Piers Lane tonen zich ideale ambassadeurs voor dit repertoire dat ze zorgvuldig en keurig in stijl exploreren. Het helpt ook dat beide recitals zo fraai zijn opgenomen.