ALSOP, MARIN: ORKESTWERKEN

Alsop, Marin: MacMillan: The confession of Isobel Gowdie; Adès Kamersymfonie op. 2; Higdon: Concert voor slagwerk en orkest. Met Colin Currie (slagw) en het Londens filharmonisch orkest. LPO Live LPO 0035 (60’29”). 2007 

Vooral James MacMillan’s The confession of Isobel Gowdie uit 1990 is een fraai en succesvol eigentijds werk. De dirigente suggereert dat we het werk niet alleen moeten zien als een oordeel over een Schotse heks uit de zeventiende eeuw die in een periode van zes weken viermaal verklaarde heks te zijn, maar als een stuk over de vervolging der ‘anderen’ waarover de componist zijn soort Requiem schreef. Misschien mist ze iets van de hypnotiserende werking uit het begin, maar verder draagt ze de sfeer van het stuk goed over.

Thomas Adès had meteen groot succes met zijn Chamber Symphony voor 15 spelers ook uit 1990 en Alsop geeft er een heel bevredigende verklanking van.

Feitelijk het meest spectaculaire werk, is het ééndelige, aan Colin Currie opgedragen Slagwerkconcert van de Amerikaanse Jennifer Higdon uit 2005. Colin Currie en Marin Alsof weten samen in een gepassioneerde vertolking uitstekend hoe ze alle gevoelens uit het werk moeten overdragen. Geen wonder met de solist voor wie het werk is bedoeld en die het niet anders past.