LINDBERG, VAN RIJEN: TROMBONECONCERTEN

Jörgen van Rijen: Sackbutt. Albrechtsberger: Tromboneconcert in Bes; L. Mozart: Tromboneconcert in D; Wagenseil: Tromboneconcert in Es WV 346; Bertali: Sonata a 3 nr. 1 en 2;  Castello: Quarta sonata; Schmelzer: Sonata à 3; Marini: Sonata à 4. Met het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend. Channel Classics CCS SA 26708 (59’35”). 2007

 

Christian Lindberg: Classical concertos. M. Haydn: Tromboneconcert in D; Wagenseil: Tromboneconcert in Es; Albrechtsberger: Tromboneconcert in Bes; L. Mozart: Tromboneconcert in D; Lindberg: Dreams of Arkadia; Larsson Gothe: Prelude and dance. Met het Australisch kamerorkest o.l.v. Richard Tognetti. BIS CD 1248 (62’28”). 2002

 

Wie op internet zoekt, zal daar van Christian Lindberg een lijst aantreffen met ‘100 Trombone Concertos’ en een andere, samengesteld door Kimbaltrombone met ‘Women in trombone history 1500-1900’, beginnend  met afbeeldingen van trombonistes in Italië rond 1520. Daaruit valt af te leiden dat het instrument en de bespeler op het hoogste niveau helemaal niet zo zeldzaam zijn als men misschien denkt en dat de verschijning van meer trombonistes in symfonie orkesten bepaald geen zeldzame nieuwigheid is. 

Midden achttiende eeuw schijnt de Oostenrijkse trombonist Thomas Gschladt een geweldige instrumentalist te zijn geweest die onder andere toenmalige componisten als L. en W.A. Mozart, Michael Haydn, Johann Albrechtsberger inspireerde om concertante muziek voor hem en zijn alttrombone te componeren.

Geslaagde uitvoeringen van deze werken vergen ook nu nog veel van goed geschoolde spelers. Ze vergen veel virtuositeit, talloze lippentrillingen, snel tongwerk, een groot toon- en dynamisch bereik.

Wat dat betreft presteren de Nederlander en de Zweed op het hoogste niveau en beiden profiteren ze van een optimale cd geluidskwaliteit. De vertolkingen maken een feilloze indruk en laten horen hoe doodgewaande, tijden begraven bijzondere werken keurig kunnen worden gereanimeerd.