KLEIN, NATALIE: GATHERING THUNDERS

Leonie Klein: Gathering thunders. Stockhausen: Zyklus nr. 9; Xenakis: Psappha; Lachenmann: Interieur nr. 1; Huber: Póthos; Eötvös: Thunder; Fischer: Gathering. Wergo WER 7375-2 (74’32”). 2018

Voor haar solo cd debuut koos de in 1993 geboren Leonie Klein, studente van Isao Nakamura, 6 werken voor soloslagwerk uit, namelijk Zyklus nr. 9   uit 1959 van Karlheinz Stockhausen, Psappha uit 1975 van Iannis Xenakis, Intérieur uit 1966 van Helmut Lachenmann, Póthos uit 2010 Nikolaus Huber, Triangel Thunder uit 1993 voor baspauken van Peter Eötvös en Gathering met de delen ‘Energetic and rhythmical’, ’Noisy and mechanical; en ‘Free and spacious’ uit 2018 van Johannes Julius Fischer. Twee daarvan vormen de prachtige titel van dit album.

Werken uit een periode van ruim vijftig jaar die mooie de ontwikkeling van de muziek voor slagwerk gedurende ruim een halve eeuw laten horen. 

Stockhausen schreef zijn Zyklus nr. 9 als teststuk voor een slagwerkconcours en het als een soort ‘vader van de werken voor slagwerk’   vol caleidoscopische kleuren geworden. Er bestaan talloze opnamen van. Bij Xenakis valt als altijd de mathematische constructie van het ritmische patroon op, Lachenmann gaat bescheidener en subtieler te werk en bij Huber lijkt het erom te gaan een verlangen naar de volgende noot te wekken. Eötvös weet knap door manipulaties aan de pedalen van de pauken met verschillende toonhoogtes te spelen en Fischer weet met zijn speciaal ingerichte vibrafoon opvallende veranderingen aan te brengen in zijn repetitieve stuk.

Dat alles laat Natalie Klein ons virtuoos en heel effectief horen.