KOOPER, VERA: HOPE

Beethoven: Variaties nr. 1-32 in c WoO. 80; Pianosonates nr. 7 in D op. 10/3 en 14 in cis. op. 27/2 ‘Mondschein’; ‘An die Hoffnung’ op. 32 (bew.); Corigliano: Fantasia on an ostinato. Vera Kooper. Odradek ODRCD 387 (66’20”). 2019

Met het programma ‘Het jaar 250 na Beethoven’ trekken TV presentator Floris Kortie en pianiste Vera Kooper aan het begin van Beethovenjaar 2020 door het land om die herdenking met woord en klank om de componist als genie en gewone sterveling wat luister bij te zetten. In het programma Hope geeft de pianiste een aantal voor haar bepalende, deels bekende, deels onbekende stukken van Beethoven met gevoelig en gelaagd spel een aardig beeld van Beethoven, dat vooral leken op dit gebied als herinnering zal aanspreken. 

Aardig idee om daarin ook een bewerking van het Lied ‘An die Hoffnung’ (Die du so gern in heilgen Nächten feierst) op te nemen.

 

De koppeling met John Corigliano’s  Fantasia on an ostinato is aardig gevonden; in dat werk refereert hij namelijk niet alleen aan de Canon van Pachelbel en de Bolero van Ravel, maar ook aan Symfonie nr. 7 van Beethoven. Het stuk werd in 1985 geschreven als verplicht werk voor de 12 halve finalisten van het Van Cliburn concours in Fort Worth.