GLORVIGEN, PER ARNE: SARABANDO

Glorvigen, Per Arne: Sarabando. 14 stukken geïnspireerd door werken van J.S. Bach, Vivaldi, Merula en Piazzolla. Tango baroque (Per Arne Glorvigen, bandoneon, Tormod Dalen, barokcello en Roberta Roman, declamatie). Northwest Classics NWC 306168 (55’12”). 2003/4

 

Glorvigen geldt al geruime tijd als een van de beste bandeonisten ter wereld. Curieus eigenlijk voor een Noor. Begrijpelijk genoeg wierp hij zich jarenlang vooral dankbaar op het werk van Piazzolla en werkte hij samen met onder andere Gidon Kremer, Vadim Sakharov en Peter Sadlo.

Northwest Classics had al een cd van hem in de catalogus met – inderdaad – louter werk van Piazzolla (NWC 205275) en ooit maakte hij een uitstapje buiten dat geijkte Zuid Amerikaanse idioom toen hij de cd ‘From yesterday to Penny Lee’ (DG 459.692-2) maakte. Hier echter keert hij met de eveneens Noorse, maar ook in Parijs wonende barokcellist Tormod Dalen terug tot de barokwereld en kiest hij voor zijn improvisatorische vondsten uit het repertoire van Bach (Orkestsuites nr. 1 BWV 1007 en 4 BWV 1010), Merula (Aria di ciacconna, Canzonetta spirituale sopra alla nanna), Vivaldi (Sonate a 5 RV 40), maar kan hij het niet laten toch ook Piazzolla weer letterlijk centraal te stellen met diens Coral. In de Canzonetta van Merulo voegt Roberta Roman zich declamerend bij het tweetal.

Het dient gezegd: de ‘inspiraties’ getuigen van virtuositeit, smaak en stijlbesef en ze zijn vaak heel (aangenaam) verrassend. Glorvigen treedt steeds het duidelijkst op de voorgrond, Dalen beperkt zich bescheiden tot begeleiding maar levert ook fraaie bijdragen. Alle lof voor de volkomen natuurlijk aandoende geluidskwaliteit vanuit een Parijse kerk.