GROFMEIER, SABINE: KLARINETRECITAL

Sabine Grofmeier: Winding: 3 Fantasiestücke op. 19; Reinecke: Introduzione ed allegro appassionato op. 256; Weber: Silvanavariaties op. 33; Schumann: 3 Romanzen op. 94; Burgmüller: Duo op. 15; Reissiger: Duo brillant op. 130; Baermann: Adagio. Met Tra Nguyen (p). Ars SACD 38.077 (83’48”). 2010

 

Ongetwijfeld zijn er heel wat klarinetspelende Sabines. De bekendste heet Meyer, maar de eveneens Duitse Sabine Grofmeier die de finishing touches van haar spel mede liet aanbrengen door die andere Sabine, Eduard Brunner, Wolfgang Meyer, Ralph Menno, Ulf Rodenhäuser, Kjell Fageus en Thomas Friedli mag er ook wezen. De cd draagt de titel Clarinet tales en suggereert als ondertitel Klarinettenmusik der Deutschen Romantik, waarbij de Deen Winding voor het gemak is ingeburgerd.

Afgezien van de bekendere stukken van Reinecke en Weber die eerder in verzamelprogramma’s van De Peyer, Johnson, Fröst, Boeykens en S. Meyer op cd verschenen gaat het om materiaal dat klarinettisten bekend zal voorkomen, maar de gemiddelde muziekliefhebber niet. Het is echter best de moeite om in het al zijn geschakeerdheid de revue te laten passeren. Zeker met zo’n goede pleitbezorgster als Grofmeier die het romantisch gehalte van dit moois goed aanvoelt en daar met een als goede honing mooi vloeit maar op virtuositeit gebaseerde momenten niets tekort doet.

De Brits/Vietnamese pianiste Tra Nguyen begeleidt meer dan adequaat. Het is aan te bevelen om de sacd vorm van deze uitgave te kiezen. Niet alleen geeft deze een in principe wat beter geluid, hij alleen bevat de 4’16” durende toegift van Baermann en brengt de totale speelduur kap boven de tachtig minuten. Uitvoering en opname hebben een hoog niveau.