FISCHER, JULIA: DUO SESSIONS
CD Verzamelprogrammas

Julia Fischer: Duo sessions. Kodály: Duo voor viool en cello op. 7; Schulhoff: Duo voor viool en cello; Ravel: Sonate voor viool en cello; Halvorsen: Passacaglia op een thema van Händel voor viool en altviool (bew.). Met Daniel Müller-Schott. Orfeo C 902161 A (64’42”). 2014

 

Nu na Pentatone ook Decca geen nieuw  materiaal van Julia Fischer en haar regelmatige partner Daniel Müller-Schott meer lijkt uit te brengen, is het goed dat Orfeo zich over hen ontfermt. Het due werkt tenslotte al sinds hun tienertijd samen.

Dat gebeurt met een interessant programma van fameuze duowerken. De meesterwerken van Kodály en Ravel vormen de hoofdschotel. Het duo voert deze werken energiek, veel engagement en virtuoze nauwkeurigheid uit. Alles klinkt als nieuw enn ieder detail van deze veeleisende werken is met heldere contouren uitgewerkt. Dat geldt zowel voor de rapsodische melodielijnen van Kodály als voor de wat wrange bitonale conflicten die Ravel aan de orde stelt. Nodeloos vibrato is vermeden.

Volgt het al even fascinerende, maar ook wat raadselachtige Duo van Schulhoff uit 1925 dat we zo goed kennen van Liza en Dmitri Ferschtman (Challenge CC 72542). Een  soort Nieuwe Zakelijkheid is trof, maar er zijn ook folklore- en jazz invloeden en de felle zingaresca is een hoogtepunt.

Als toegift volgt nog Halvorsens bekende Passacaglia die het in deze bewerking wonderwel doet met versieringen en al.

Nigel Kennedy en Lynn Harrell namen en 1999 een bijna identiek programma op (EMI 556.963-2). Het verschil is alleen dat zij  in plaats van Schulhoff een bewerking van een der tweestemmige Inventionen van Bach kozen (nr. 6 in E BWV 777).

De aanwezigheid van Schulhoff maakt, dat de voorkeur ten gunste van Fischer/Müller-Schott uitvalt.