FEDOROVA, ANNA: FOUR FANTASIES
CD Verzamelprogrammas

Anna Fedora: Four fantasies. Scriabin: Pianosonate nr. 2 in gis op. 19 Sonata-fantasia; Chopin: Fantasie in f op. 49; Schumann: Fantasie in C op. 17; Beethoven: Sonate nr. 14 in cis op. 27/2 Mondschein. Channel Classics CCS 386.8609-2 (73’02”).

 

De uit Oekraïne stammende pianiste Anna Fedorova maakte na het winnen van diverse concours en al snel internationaal carrière en er werden ook al gauw opnamen van haar gemaakt. In 2014 begon dat met pianowerken van Chopin, Liszt en Brahms (AnnecY DAY 01). Ze vervolgde net Russian Masters Borodin, Glazoenov, Prokofiev, Shostakovitch en Tchaikovsy (Champs Hill CHRCD 127), met Rachmaninovs Pianoconcert nr. 2 en de Cellosonate met de Nordwestdeutsche Philharmonie o.l.v. Laèrcio Diníz c.q. Bededict Klöckner (Piano Classics PCL 0081) en de bewerking van de tweede symfonie tot nr. 5 (Brilliant Classics 8900).

Een aardige zwerftocht over verschillende labels, waarmee ze geleidelijk haar behoorlijk grote statuur vestigde.

En nu debuteert ze op Channel Classics en valt te hopen dat ze haar thuis heeft gevonden op dit technische toplabel. Ze begeeft zich in vier van haar lievelingsfantasieën, waarvan die van Schumann waarschijnlijk de grootste uitdaging vormt. Het is zijn meesterwerk en Fedorova speelt het heel mooi gefraseerd en produceert fraai zachte begeleidingen onder de rustige zangerige melodieën terwijl ze haar krachten spaart voor het snelle, briljante middendeel. 

Na dit blijk van bekwaamheid kunnen we ons gerust overgeven aan de drie andere, eveneens goed verzorgde en welsprekende vertolkingen.