FLUITISTI, I: DOUCE DAME JOLIE
CD Verzamelprogrammas

I Fluitisti: Douce dame jole. Anon: Estampie; O’Regan: virelai Douce dame Jolie; Bach, J.S.: Preludium en fuga in e BWV. 555; Orgelconcert in a BWV. 593 (bew.); Sieg: Wakati njema Afrikaanse suite 15; Doi-Luck: Suite Omatsuri; Marshall: ‘Pavane’ uit Mr. Allerton’s booke of musick; Theodoulou: Suite flautisti; Rokyta: Hora ca din caval; Soluňski čoček. Supraphon SU 4254-2 (60’12”). 2018

Een uitgave als deze doet de mogelijkheden en de zegeningen van de muziekwereld anno 2019 met zijn snelle verbindingen, zijn vlotte uitwisseling van personen en ideeën, de vele onderling mogelijke kruisbestuivingen beseffen.

Want ga maar na: om te beginnen hebben we te maken met het in Londen gevestigde blokfluitkwartet I Flautisti van de Tsjechische Jitka Konečná en Ilona Veselovská, de Oostenrijkse Doris Kitzmantel en de Chinese Yu-Chin Chao met als gast de darbuka, riq (tamboerijn) en trom spelende Tsjech Radek Tomášeka.

Bij de componisten komen we behalve een anonieme veertiende eeuwer naast Bach de Brit Tarik O’Regan, de Duitser Sören Sieg, de Japanner Satoko Doi-Luck, de Amerikaan Steve Marshall, de Griek Nathan Theodoulou en de Tsjech Jan Rokyta tegen.

Samen leiden de vier (vijf bij Sieg in Afrika) uitvoerende musici ons met behulp van acht componisten, waarvan de meeste uit de twintigste eeuw, een uur lang door oud Z. Europa, Duitsland, Afrika, Wenen, de Balkan en Japan. Dat komt neer op heel wat cd’ premières die het hechte, virtuoze dameskwartet bijzonder geanimeerd speelt ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan en het afstuderen aan het Royal college of music. Louter blijken van een grote muzikale passie waarnaar het bewonderend luisteren is.