FIGURA ENSEMBLE: PRELUDES TO DISASTER
CD Verzamelprogrammas

Figura ensemble: Preludes to disaster. Bruun: Preludes to diaster; Brødsgaard: Galgenlieder nr. 1-10; Rohloff: Still not - not yet. Met Helene Gjerris (ms), Paul Traub (fl) en de Seattle chamber players o.l.v. Erik Jakobsson c.q. Casper Schreiber. Neos 11401 (61’42”). 2013 

Peter Bruun (1968) schreef zijn 4 Preludes to disaster waaraan de cd zijn naam ontleent in 2009 met aan Cervantes’ Don Quichotte ontleende teksten, terwijl Anders Brødsgaard  (1955) zijn teksten aan Christian Morgenstern ontleende. En Steingrimur Rohloff (1971) aan Peter Laugesen.

Daarmee verplaatst het uit mezzo Helene Gjerris, klarinettiste Anna Klett, Frans Hanssen (slagw), Jasper Egelund (cb) en Frode Andersen (acc) bestaande Figura ensemble, deels samen met de Seattle Chamber players van Paul Traub (fl), Mikhail Schmidt (v), David Sabee (vc) en Laura DeLuca (kl) ons in de wereld van de Deense eigentijdse muziek.

Initiator is het in Kopenhagen gevestigde en in 1993 opgerichte Figura ensemble van een mezzo, drie instrumentalisten een componist, een dichter en een architect dat hiermee als zich in moderne muziek specialiserend collectief in 2013 een eigen ‘editie’ startte en al meer dan tweehonderd werken in première bracht.

Daarbij wordt samenwerking gezocht met andere gelijkgerichte ensembles als Poing en de Seattle Chamber players.

Het aardige van deze uitgave is, dat deze met zijn gevarieerde, vaak bijzonder gekleurde en heel afwisselende muziek dankzij de mooie zang van mezzo Helene Gjerris en de diverse instrumentalisten op ongeforceerde, maar wel heel geacheveerde manier de met dit repertoire nog niet vertrouwde luisteraar een goede ingang verlenen. Er valt heel wat te ontdekken en te genieten.