ESPRITS, LES: PIANOTRIO'S VAN BEETHOVEN EN SCHUMANN

Esprits, Les: Pianotrio’s. Beethoven: Pianotrio nr. 6 in Es op. 70/2; Schumann: Pianotrio nr. 3 in g op. 110. Mirare MIR 241 (59’56”). 2013

 

Nadat violiste Mi-Sa Yang, cellist Victor Julien Leferrière en pianist Laloum in 2009 hun eerste optreden hadden gegeven, besloten ze in 2012 om het trio Les esprits te vormen. Ze hadden elkaar ontmoet tijdens hun studie op het conservatorium in Parijs en werkten daarna regelmatig samen tijdens concerten en festivals.

Het aardige aan deze uitgave is dat het ensemble hier bewust twee verschillende types werk naast elkaar plaatst: het meesterlijke, voldragen en verfijnde trio van Beethoven op het hoogtepunt van zijn kunnen tegenover het op het eind van zijn leven onder moeilijke omstandigheden geschreven laatste pianotrio van een gekwelde Schumann op zoek naar nieuwe expressiewijzen. Individueel gezien zijn van beide werken waarschijnlijk nog mooiere opnamen te vinden – Beethoven van Ashkenazy, Perlman en Harrell (EMI 585.496-2) en Schumann van het Trio Parnassus (MDG MDG 303-0922-2), maar deze wat lichtere, heldere Franse toets misstaat de werken geenszins.  

De cd vraagt nu de aandacht sinds de cellist het Koningin Elisabeth concours 2017 won.