ESPERANZA ENSEMBLE: NORDIC SUITES

Ensemble Esperanza: Nordic suites. Grieg: Suite Uit Holbergs tijd op. 40; Bridge: Suite voor strijkorkest; Nielsen: Kleine suite in a FS. 6; Holst: St. Paul’s suite op. 29/2 H.118. Ars Produktion ARS 38.227 (67’22”). 2014

 

Het beestje moest een naam hebben, dus koos men voor de titel Noordse suites, maar waar laat je het noorden beginnen? In Londen bij de St. Paul. Noord-West was misschien toepasselijker geweest, maar genoeg muggen gezift.

Waar het om gaat, is dat het jonge in 2015 door studenten van de International Academy of Music in Liechtenstein, dus internationaal samengestelde Ensemble Esperanza onder concertmeester Chouchane Siranossian met uiteraard ook wat Nederlandse inbreng, o.m. van de dames Charlotte Spruit, Runa ’t Hart en Elisa Karen Tavenier met zo’n twintig leden een ontzettend aardig programma samenstelde en realiseerde. 

Het vertrouwdst is natuurlijk Grieg’s in 1884 oorspronkelijk voor piano geschreven, een jaar later georkestreerde Holbergsuite het oudste werk op deze uitgave. De strijkers tonen veel gevoel voor Griegs liefde en respect voor achttiende eeuwse vormen die ze inkleuren met een haast Franckiaanse chromatiek en donkere tinten.

Bij de vierdelige Suite van Frank Bridge uit 1908 valt op hoe goed het werk voor strijkers is geschreven. Misschien ook weer niet zo’n wonder want hij behoorde zelf tot dat gilde. Het werk is een expressie van poëzie, die hier geheel recht wordt gedaan, te beginnen met een brede, sonore ‘Prelude’.

In Denemarken schreef Nielsen zijn Kleine suite met het ‘Intermezzo’ als bekendste deel vijf jaar na Grieg. Het werk heeft harde en zachtere kernen. Beide zijn raak getypeerd.

Dat de St. Paul’s suite van Holst uit 1913 niet door een groot strijkorkest op basis van 8 contrabassen is uitgevoerd, doch met twee, komt de intimiteit van het werk zeer ten goede. De jig aan het begin klinkt ongehaast en het intermezzo krijgt een warme expressie mee.

Het geheel klinkt als een triomf waarin de 'hoop' uit de titel van het ensemble als verwachtingin vervulling is gegaan. Hopelijk volgt meer na dit cd debut.