ESCHER KWARTET: STRIJKKWARTETTEN VAN DVORAK (NR. 12), TCHAIKOVSKY (NR. 1) EN BORODIN (NR. 2)

Escher kwartet: Dvorak: Strijkkwartet nr. 12 in F op. 96, B. 179 ‘Amerikaans’; Tchaikovsky: Strijkkwartet nr. 1 in D op. 11; Borodin: Strijkkwartet nr. 2 in D. BIS SACD 2280 (81’17”). 2017

 

In korte tijd verwierf het vermoedelijk naar Rudolf Escher genoemde, in New Ork gevestigde Escher kwartet dat bestaat uit Adam Barnett-Hart en Um Danbi (v), Pierre Lapointe (va) en Brook Speltz (vc) een internationale reputatie.  

Hier speelt het op een propvolle cd drie van de bekendste Slavische strijkkwartetten die ontstonden in de periode van 1873 (Tchaikovsky) tot 1893 (Dvorak) met Tchaikovsky’s ‘Andante cantabile’ en Borodins ’Notturno’ als bekende en geliefde hoogtepunten.

Dit viertal musici weet dat in expressief opzicht uit te buiten met heel vloeiend lyrisch spel. De snelle delen bezitten daarentegen een welkome ritmische vaart en vitaliteit. In stilistisch opzicht is niets op de opvattingen af te dingen.

Wie dus niet zozeer is geïnteresseerd in de volledige kwartetopnamen van deze drie componisten, kan rustig vertrouwen op dit Escherkwartet, dat door BIS helder en warm is opgenomen.