DIDONATO, JOYCE: STELLA DI NAPOLI
CD Verzamelprogrammas

Joyce DiDonato: Stella di Napoli. Pacini: ‘Ove t’aggiri, o barbaro’ uit Stella di Napoli; ‘Flutto che muggi…. Teco dall’are pronube… L’ama ognor qual io l’amoi’ uit Saffo; Bellini: ‘Dopo l’oscuro nembo’ uit Adelson e Salvini; Carafa: ‘L’amica ancor non torna… O, di sorte crudel’ uit Le nozze di Lammermoor; Rossini: ‘Riedi al soglio’ uit Zelmira; Mercadente: ‘Se fino al cielo ascendere’ uit La vestale; Donizetti: ‘Par che mi dica ancora…. Fuggi l’imagine’ uit Elisabetta al castello di Kennilworth; ‘Io vi rivedo affin…. Deh! Tu di un’umile preghiera’ uit Maria Stuarda Bellini: ‘O tu, bell’anima’ uit I Capuletti e i Montecchi; Valentini: ‘Lasciami…. Se il mar sommesso mormora’ uit Il sonnambulo. Met koor en orkest van de Nationale Opéra Lyon o.l.v. Riccardo Masahide Minasi. Erato 082564-6365623 (72’10”). 2013

 

Zeven van de tien operafragmenten op deze cd zijn geschreven voor Napels, in de achttiende eeuw een der belangrijkste operacentra. Het belcanto en de kunst van de castraten kwam daar tot bloei en reikte tot in de vroege negentiende eeuw.

Het met op de achtergrond de echt belangrijke Rossini samengestelde recital brengt moois van zijn tijdgenoten aan het licht. Pacini’s aria in een niet zo belangrijk, licht stuk als de inleiding tot Stella di Napoli is nog niet zo geweldig, maar vanaf een brokje uit de nogal onbekende eerste opera Adelson e Salvini van Bellini gaat het bergop, met mooie vocale versieringen en al. 

Tussen de bedrijven door horen we ook leuke instrumentale soli van harp. Klarinet en glasharmonica (hier op een klokkenspel uitgevoerd). De slotscène uit Pacini’s Saffo duurt bijna een kwartier en hier is DiDonato op haar best te horen in deze tragische rol die ze grandeur verleent voordat de dichteres zich van een hoge rots in zee stort. Maar ook het gebed van Mary Stuart van Donizetti is een hoogtepunt dat stimuleert om haar volledige opname van dat werk te bekijken en te beluisteren.

Voor de zangeres niets dan lof. Haar coloraturen, haar mezza voce zijn om door een ringetje te halen. Er is gezorgd voor een meer dan adequate begeleiding uit Lyon. Het programmaboekje bevat wel de gezongen teksten, maar geeft helaas geen indicatie van de handeling der fragmenten.