DUO LUNE, RANDOM REPERTOIRE
CD Verzamelprogrammas

Joanna Westers en Annebeth Webb: Due lune. Vivaldi: Concert voor 2 violen en strijkers in a op. 3/8 RV. 522; Shostakovitch: Stukken voor 2 violen en piano (bewerkingen van Atovmyan); Bach, J.S.: Concert voor 2 violen en strijkorkest in d BWV. 1043; Moszkowski: Suite voor 2 violen en piano in g op. 71. Met Jeroen Bal (p) c.q. Camerata RCO. Gutman 162 (53’24”). 2015

 

Een bericht over de verschillende initiatieven die Concertgebouworkest klarinettist Hein Wiedijk neemt in  De Volkskrant van 26 oktober 2018 was  aanleiding genoeg om een dagje deze cd te lenen. Als echtgenoot van violist Annebeth Webb richtte hij in 2008 Camerata RCO op en begon hij de Stichting Gutman Records ter herinnering aan Sara Gutman en Tosia Scheltema - Gutman.

Het Concert nr. uit l’Estro armonico van Vivaldi en het Dubbelconcert van Bach moeten het hier niet hebben van een ‘authentiek’ instrumentarium, maar van de kleine bezetting die de heldere goed laat uitkomen. Het is aardig beide werken eens naast elkaar te horen.

Interessanter zijn de twee Stukken van Shostakovitch uit 1931 voor twee violen, altviool en cell die ik kende van het Borodin kwartet (Teldec 4509-94572-2) en de vierdelige Suite van Moritz Moszkowski uit 1902 die de moeite van een nadere kennismaking zeker waard is. 

Camerata RCO bestaat hier uit Sjaan Oomen en Jae-won Lee (v), Saeko Oguma (va), Godfried Hoogeveen (vc), Nicholas Schwartz (cb) en Alexandra Nepomnyashcheva (kl).

Er wordt met veel esprit gemusiceerd en alle betrokken musici die heel goed de stijlen van deze composities weten te differentiëren. In de programmatoelichting doet Thomas Beijer zijn best om een verband te leggen tussen dit viertal werken.

Duo Lune is een aardige naam voor het duo Westers/Webb en met dit optreden met ‘random repertoire’ uit de achttiende en twintigste eeuw maken ze een heel goede indruk.