DESJARDINS, CHRISTOPHE: RICERCARI & RITROVARI
CD Verzamelprogrammas

Christophe Desjardins: Ricercari & Ritrovari. Fedele: Ritrovari, ‘Preludio’, ‘Ostinato’, ‘’Corrente 1’, ‘Passacaglia’, ‘Interludio’, ‘Corrente 2’ uit Franse suite nr. 6; Gabrieli, D.: Ricercari nr. 1 in g, 2 in a, 3 in g, 4 in Es, 5 in C, 6 in G, 7 in d (bew.). Winter & Winter 9214211 (44’47”). 2018

De Franse altviolist Christophe Desjardins (1962) is erom bekend dat hij heel wat werken voor zijn instrument van Luciano Berio, Pierre Boulez, Ivan Fedele, Michael Jarrell, Michaël Levinas, Jonathan Harvey en Wolfgang Rihm in première bracht. Op deze cd wijdt hij zich aan de Ritrovari die Fedele (1953) voor hem schreef in 2011. Waaruit of waarvan ze zijn teruggevonden wordt niet duidelijk. Hij combineert deze met de 7 Ricercares (begripo komt van ‘zoeken’, vandaar ook ‘teruggevonden’) die  Domenico Gabrieli (1651 - 1690) als een der eerste cellovirtuozen eigenlijk voor zijn eigen instrument schreef en die Desjardins dus licht moest bewerken. De originelen zijn te beluisteren van Hidemi Suzuki (Arte del Arco ADJ 009) en er bestaat zelfs een georkestreerde versie van met Bruno Cocset en Les basses réunies (Agogique AG 0001).

Met veel gevoel voor beiderlei stijl en karakter zoekt hij knap en met fascinerend resultaat ongeveer drie kwartier lang een weg door dit interessante materiaal dat hem tijdens een reis van Palermo naar Taormina begeleidde volgens de programmatoelichting.