CHOLAKIAN, ANGELA: PIANOWERKEN VAN CHOPIN, F.HUMMEL, LISZT, BABAJANIAN
CD Verzamelprogrammas

Angela Cholakian: Pianowerken van Chopin, Hummel, Liszt en Babajanian. Chopin: Andante spianato et grande polonaise brillante in Es op. 22; Hummel, F.: Pianosonate nr. 2, Hypnose in Es op. 13; Liszt: Après une lecture de Dante, Fantasia quasi sonate S. 158c; Babajanian: Polyfonische sonate; Atavistische muziek. TYXart TXA 15064 (71’20”). 2016

 

De Amerikaanse pianiste van Armeens afkomst Angela Cholakian is een temperamentvolle, virtuoze kunstenares die in haar repertoirekeus liefst ongebaande wegen inslaat. Zo maakte ze eerder een mooie opname van Franz Hummels Diabellivariaties (TYXart TXA 14043).

Na zich duidelijk te hebben geprofileerd in bekende, niet de eenvoudigste werken van Chopin en Liszt, speelt ze eerst een nogal obsessief klinkende, tamelijk veeleisende, in overeenstemming met de bijnaam Hypnose – normaal een toestand van een zeer ontspannen bewustzijn - wat tastende, meanderende sonate van opnieuw Franz Hummel waarin we in het voorbijgaan kort worden herinnerd aan Bach, Beethoven, Mendelssohn en Schumann als de geest even vaardig wordt. Daarna de door een proces van desintegratie en nieuwe opbouw te kenschetsen Sonate van haar ex-landgenoot Arno Babananian (1921-1983) met een mengeling van couleur locale en het fugatische waarop makkelijker greep is te krijgen.

Ze besluit met de korte, 2’26” vergende eigen improvisatie Atavistische muziek. Een boeiend, mooi geslaagd recital dat stof tot nadenken geeft en een mooi psychogram van de briljante pianiste geeft.