CLARINOTTS, THE: DIVERTIMENTO DON GIOVANNI
CD Verzamelprogrammas

The Clarinotts: Divertimento Don Giovanni. Mozart: Gedeelten uit Don Giovanni KV. 527 (bew. Schottstädt); Hummel: Trio voor 3 klarinetten; Druschetzky: Ged. Uit Trio’s voor 3 bassethoorns; Prinz: Scherzo fantastique; Denisov: Stukken voor 3 instrumenten nr. 1-3; Ploy: Die Floristin; Strauss, Joh. Jr.: Ged. Die Fledermaus (bew.). Gramola 98874 (69’27”). 2008

 

Het klarinettrio The clarinotts is een familieaangelegenheid van de Weense familie Ottensamer, vader Ernst en diens zonen Daniel en Andreas. Voor deze gelegenheid bespelen ze zowel standaard klarinetten als wel een bassethoorn, een basklarinet en een Es klarinet.

Over een groot oorspronkelijk repertoire voor klarinettrio kan het drietal niet beschikken, dus zijn hier een paar bewerkingen van bekende operafragmenten van Mozart en operettefragmenten van Strauss ingevoegd naast wat oorspronkelijke stukken van Georg Druschetzky (1745-1819), Alfred Prinz (1930), Edison Denisov (1929-1996) en Henry Ploy (1940-2005).

Subtiel en mooi fraserend spelen ze de gelaagde muziek van Mozart vol licht en schaduwwerking. Daarna volgt eerder luchtige kost, waarbij moet worden aangemerkt dat het bruisende ééndelige trio van Hummel niet van Johann Nepomuk, maar van de onbekendere Joseph Friedrich (1841-1919) is.

Ploy schotelt een wat melancholieke bloemist(e) voor, maar daarna zijn de acht minitrio’s van Druschetzky een ware trouvaille, net als het Mahleriaanse Scherzo fantastique van Prinz en de verlaten sfeer en gefluisterde dissonanten van Denisovs twee stukken.

De pit en de schoonheid van het mee door technisch meesterschap bepaalde spel maken deze uitgave tot een intiem feestje.