CASSARRUBIOS, ANDREA: CAMINANTE; CISOL, MAKTUB E.A.
CD Verzamelprogrammas

Andrea Casarrubios: Caminante; Speechless; Cisol, variaties op een thema van Haydn; Haydn; ‘Finale’ uit Pianosonate nr. 24 in D H. XVI/24; Maktub; La libertad se levantó  ilorando. Met de Voce chamber singers o.l.v. Richard Giarusso, Garrett Arney (slagw), Ismar Gomes (vc), Thomas Mesa (vc), Emily Daggett Smith (v). Odradek ODRCD 382 (47’55”). 2018

De van huis uit Spaanse, maar na haar opleiding aan de Juilliard School in  New York verblijvende celliste en componiste Andrea Casarrubios laat ons hier met een aantal van haar kamermuziekwerken in verschillende bezettingen kennismaken.

Het gaat om Caminante voor cello en koor op tekst van Antonio Machado, Speechles voor cello, vibrafoon, bekken en marimba, Crisol, ‘improvisaties over een thema van Haydn’, dat daarna terugkeert in een bewerking voor cello in de finale uit diens Pianosonate nr. 24 (39), Maktub voor 3 celli met de delen ‘Mirage’ en ’Takao’, en La libertad se levantó  ilorando voor viool, cello en opgenomen stem.

Een heel breed palet aan werken dat niet meteen al zijn geheimen prijsgeeft maar in interpretaties waarin de celliste zelf de hoofdrol speelt wel authentiek en fascinerend is door haar expressieve, virtuoze, soms krachtige en soms elegante spel.

Zo heeft Caminante een geheimzinnig, dichterlijk en overpeinzend karakter, terwijl de tekst van Pablo Neruda uit La libertad se levantó ilorando (de huilende vrijheidsroos) juist heel kernactig is. Ook een herinnering aan de Pianosonate nr. 30 op. 109 van Beethoven duikt ergens in Maktub op.

Zo is dit tevens een boeiende (her)ontdekkingsreis. De composities en de vertolkingen spelen zich op behoorlijk hoog niveau af.