ARGERICH, MARTHA & FRIENDS, LUGANO 2016
CD Verzamelprogrammas

Argerich & friends live from the Lugano Festival 2016. Ravel: Gaspard de la nuit (a); Busoni: Vioolconcert in D op.35a (b); Mozart: Sonate voor 2 piano’s in D KV. 448 (375a) (c); Falla:’Danza primera’ en ‘Danza secunda’ uit La vida breve (d); Ravel: Pianconcert in G M. 109 (e); Beethoven: Koorfantasie in c op. 80 (f); Brahms: Hoorntrio in Es op. 40 (g); Berg: Kammerkonzert (h); Bach, J.S.: Vioolsonate nr. 4 in c BWV. 1017 (i); Debussy: Prélude à l’après midi d’un faune (bew. voor 2 piano’s) (j); Nisinman: Hombre tango. (a) Martha Argerich, (b) Renaud Capuçon met het Orkest van de Italiaans Zwitserse omroep o.l.v. Alexander Verdernikov, (c) Marta Argerich en Serge Babayan, (d) Sergio Tiempo en Karin Lechner, (e) Martha Argerich  met het Orkest van de Italiaans Zwitserse omroep o.l.v. Alexander Verdernikov, (f) Martha Argerich met koor en Orkest van de Italiaans Zwitserse omroep o.l.v. Diego Fasolis, (g) David Guerrier (hrn), Renaud Capuçon (v) en Nicholas Angelich (p), (h) Renaud Capuçon (v), Nicholas Angelich (p) met het Orkest van de Italiaans Zwitserse omroep o.l.v. Elena Schwarz, (h) Tedi Papavrami (v) en Martha Argerich (p), (i) Martha Argerich en Stephen Kovacevich, (j) Ensemble ReEcuentros. Warner 0190295831653 (3 cd’s, 3u. 35’23”). 2016

 

Sinds 2002 maakte EMI, intussen opgevolgd door Warner elk najaar een compilatie op drie cd’s van het Progretto, het festival dat Martha Argerich in Lugano organiseerde. Die bestond uit een mengeling van solo optredens, kamermuziek en concerten voor verschillende instrumenten, uitgevoerd door en met professionele vrienden uit verschillende generaties. Mensen die haar sympathie hebben en die ze steunt. Een stimulerend concept. 

Niet alleen door de mix aan musici en de gevarieerde programmering had dad festival iedere keer wat bijzonders, ook al kwam Argerich als uitvoerend kunstenaar er niet altijd zo vaak aan te pas als haar bewonderaars wensen.

Helaas was in 2016 het laatste festival omdat de sponsor(s) afhaakte(n) en geen vervangers werden gevonden. Gelukkig is het aandeel van de pianiste in dit laatste gebeuren vrij groot. Om te beginnen horen we haar in Ravels Gaspard de la nuit en het is verrassend te constateren dat ze dit werk vrijwel even briljant, trefzeker en helder speelt als toen ze het in 1967 opnam (DG 447.438-2). Van Ravels Pianoconcert in G maakte ze verschillende opnamen, met Abbado (DG 423.665-2, ook DG 447.438-2), met Bertini (Capriccio 71093), met Kaspszyk (EMI 644.701-2) en met Temirkanov (dvd EuroArts 206379-8). In 2016 leverde ze ok weer een meesterlijke prestatie, maar is de begeleiding van wat minder gehalte dan bijvoorbeeld bij Abbado.

Verder horen we Argerich, als steeds heel goed op dreef, als partner van Sergei Babayan in Mozarts dubbelsonate, met haar ex Stephen Kovacevich in de bewerking voor twee piano’s van Debussy’s Prélude à l’après midi d’un faune en als begeleidster van Tedi Papavrami in Bachs Vioolsonate in c. Alles ook best bijzonder. Maar echt verrassend is te ervaren met hoeveel panache ze Beethovens Koorfantasie vertolkt.

Andere hoogtepunten uit het programma zin de warmbloedige verklanking van Brahms’ Hoorntrio door David Guerrier, Renaud Capuçon en Nicholas Angelich en de gespierde interpretatie van Bergs Kammerkonzert met Capuçon en Angelich.

Toch is steeds duidelijk om wie het hier echt gaat en dat is goed zo.

 
  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site