CECILIA & SOL: DOLCE DUELLO
CD Verzamelprogrammas

Ceciiia & Sol: Dolce duello. Caldara: ‘Fortuna e speranza’ uit Nitocri; Albinoni: Il nascimento dell’Aurora; Gabrieli, D: ‘Aure voi de miei sospiri’ uit San Sigismondo, re di Borgogna; Vivaldi: ‘Di verde olivio’ uit Tito Manlio RV. 738; Händel: ‘What passion cannot music raise and quell’ uit Ode for St. Cecilia’d day HWV. 76; Caldara: Gianguir; Händel: ‘Son qual stanco pellegrini’ uit Arianna in Creta HWV. 32; Porpora: ‘Giusto amor tu che m’accendi’ uit Gli orti esperidi; Boccherini; Celloconcert nr. 10 in D op. 34, G 483. Cecilia Bartoli (ms) en Sol Gabetta (vc) met de Cappella Gabetta o.l.v. Andrea Gabetta. Decca 483.2473 (76’28”). 2017

 

De door Cecila Bartoli al eerder beproefde formule blikt een commercieel en artistiek succes zolang haar ster aan het firmament blijft schitteren: stel een programma samen van onbekende barokaria’s uit opera en - in dit geval ook oratorium, laat je begeleiden door een in de juiste stijl begeleidend ensemble, maar daarvan een opname en onderneem daarmee een Europese tournee. Succes gegarandeerd en wel terecht ook eigenlijk. 

Toch ligt het hier wat anders, want de in de concertzalen uit te voeren programma’ zijn wisselend en bijvoorbeeld in Amsterdam, 27 november 2017 in het Concertgebouw, deels anders dan op deze cd. Nieuw is ook dat Bartoli het podium deelt met Sol Gabetta die tot besluit een celloconcert van Boccherini speelt als haar bijdrage aan dit vreedzame duel.

Niet alleen is dit programma zo stimulerend omdat het zo mooi wordt uitgevoerd, maar ook omdat het nieuwsgierig maakt naar de volledige werken waaraan de aria’s zijn ontleend. In het geval van Domenico Gabrieli en van de fragmenten van Händel is daarin te voorzien, maar wat zou het fijn zijn als ook Caldara’s drieakter Niocri uit 1722 en Porpora’s tweedelige serenade Gli orti esperidi uit 1721 eens volledig werden opgenomen.

Maar wensdromen terzijde, laten we eerst maar genieten van dit moois dat er wél is en dat naar verwachting heel geanimeerd en fraai voor een feestelijk optreden zorgt. Niet alleen wat de zang en het cellospel betreft, maar ook wat de stijlgetrouwe begeleiding aangaat.