ENGELS, HERMAN: WHERE ARE THE SNOWS OF YESTERYEAR?
CD Verzamelprogrammas

Engels, Herman: Where are the snows of yesteryear? Grisar: Ouverture De carillionspeler uit Brugge; Hanssens: Vioolconcert; De Boeck: La ronde de Sabbat; Cantilene voor voor cello en orkest; Cantilene; Valse dolente; Maes: Meditatie voor viool en orkest; Mortelmans; Treurdicht voor orkest; Lyrische pastorale voor hoorn en orkest; Romanza voor viool en orkest.  Milan Pala (v), Diechje Minne (hrn), Didier Poskin (vc) Filharmonie Hradec Králové o.l.v. Herman Engels. Phaedra (65’32”). 2016

 

Of met deze uitgave belangrijke sneeuw van weleer is teruggevonden, is in het ear of the believer. Het gaat om secundair werken van negentiende en twintigste eeuwse tweede garnituur Belgische componisten als Albert Grisar (1809-1869), Charles Louis Hanssens (1802-1871), August de Boeck (1865-1937), Jef Maes (1905’1996) en Lodewijk Mortelmans (1858-1952).

Dat hiervoor een volslagen onbekend Tsjechisch orkest werd gekozen is ook nogal merkwaardig. Omdat het zo goedkoop was?

 

Afgezien van de meer dan redelijke solobijdragen van hoornist Diechje Minne en cellist Didier Poskin is het vooral de enthousiast dirigerende Herman Engels die wat van dit op zichzelf aardig afwisselende programma maakt. Het orkest had hij zeker in het Vioolconcert en La ronde du Sabbat echter gedisciplineerder moeten laten spelen.