FERIO SAXOFOONKWARTET: FLUX, OORSPRONKELIJKE WERKEN VOOR SAXOFOONKWARTET
CD Verzamelprogrammas

Ferio saxofoonkwartet: Flux, oorspronkelijke werken voor saxofoonkwartet. Singelée: Grand quatuor concertant op. 79; Pierné: Introduction et variations sur un ronde; Bozza: Andante en scherzo; Lago: Ciudades nr. 1-6; Reinhart: Saxofoonkwartet in f; Lago: The Wordsworth poems nr. 1-3; Gregory: Hoe-down. Chandos CHAN 10987 (80’40”). 2017

 

Sinds de Tertrapfonics en het Raschèr saxofoonkwartet wordt gegrossierd in saxofoonkwartetten, waarbij zeker Nederland zich allerminst onbetuigd laat. Op zoek naar geschikt repertoire kan om te beginnen worden geput uit meest Frans materiaal uit de jaren na de uitvinding van de ophicléide à bec in 1841 door Adolphe Sax, zoals van Jean-Baptiste Singelée (1812-1875) wiens kwartet uit 1864 is, Gabriel Pierné (1863-1937) die zijn variatiewerk voor Marcel Mule schreef en wat later van Eugène Bozza (1903-1991) die zich gevoelig toonde voor jazzinvloeden. 

Daarna maken we een sprongetje naar het heden, waar we Guillermo Lago (niemand minder dan de in 1960 geboren Willem van Merwijk aantreffen) die jarenlang in het Aurelia kwartet speelde en die hier het waarschijnlijk meest substantiële werk, Ciudades (steden) bijdraagt. In ’Serajevo’ horen we de verlokkende roep van de muezzin, in ’Tokio’ een impressie van het drukke verkeer, in ‘Keulen’ iets rustig meditatiefs terwijl ‘Córdoba’ en ‘Montevideo’ wat exotisch uitstralen en ‘Addia Abeba’ wat openhartig fels. Als iemand weet hoe je ideaal voor het instrument schrijft, is hij het wel, getuige ook de heel sfeervolle woordloze, maar toch heel dichterlijke Wordswoth poems. Vooral grote virtuositeit wordt gevraagd in het kwartet van Hugo Reinhart (1958), terwijl Hoe-down van Will Gregory (1959) voor een zwierige afsluiting van het programma zorgt.

Het jonge Engelse, uit Huw Wiggin, Ellie McMurray, José Bañuls en Shevaughan Beere bestaande Ferio kwartet geeft hier een eerste cd visitekaartje af dat er mag wezen. Intonatie, samenspel en klankmenging zijn volmaakt. Het maakt zijn snel verkregen goede reputatie in alle muzikale opzichten waar en het is nuttig te weten, dat een stel vervolgopnamen in de planning staat. De ruim tachtig minuten muziek zijn keurig vastgelegd.

  bry med us
tucsonmeds.info
pharmaceutica diary info
medic axne
eamea med info site