FRIGATO, SILVIA: LUX IN TENEBRIS
CD Verzamelprogrammas

Silvia Frigato: Lux in tenebris. Manna, Gennaro: Gloria Patri; Lamentazione terza del Giovedì Santo; Feo: Cantate Verme crudel; Manna, Gaetano: Lamentazione seconda del Giovedì Santo. Silvia Frugoni (s) met  I talenti vulcani o.l.v. Emanuele Cardi. Arcana A 437 (51’01’). 2015

 

Hoe vruchtbaar het Napolitaanse muziekklimaat in de barok was, wordt door steeds meer cd’a aangetoond. Deze is gewijd aan de nauw met elkaar verwante Franceco Feo (1691-1761) die de oom was van Gennaro Manna (1715-1779) die op zijn beurt weer de oom van Gaetano Manna (1751-1804). Het drietal leefde in een periode waarin stijlveranderingen plaatsvonden van streng en sober naar een meer elegant galante richting.

De klaagzangen van de beide Manna’s waren deel van. De liturgie voor Witte Donderdag, terwijl Feo’s La sinderesi een bedroefde meditatie is over zonde en boete in cantatevorm. Met het korte, heldere Gloria als uitkomst van de verlossing, zoals gezien door Gennaro Manna wordt het programma besloten.

Met heldere, vaak sprankelende de stem draagt de virtuoze Silvia Frigato deze werken met het juiste gevoel voor. Van de cantate van Feo legt ze ook het licht aanwezige operakarakter bloot. Elders worden mooie versieringen aangebracht. Fijn dat ze ook heel attent en puntig wordt begeleid door Talenti vulcanici onder Emanuele Cardi.