GERHARD KWARTET: HARMONIA NOVA 4
CD Verzamelprogrammas

Gerhard kwartet: Harmonia nova 4. Schumann: Strijkkwartet nr. 3 in A op. 41/3; Berg: Lyrische suite; Kurtág: Officium breve op. 28. Harmonia Mundi HMN 91.6108 (67’66”).

 

Dit is intussen deel 4 van de Harmonia Nova reeks van Harmonia Mundi waarin jonge musici de mogelijkheid wordt geboden om zich te laten horen en zich te profileren.

Harmonia nova 1 is van The curious bards (HMN 916105), nr. 2 van Marc Bouchkov (HMN 91606), nr. 3 van de Capella Sanstæ crucis (HMN 916107) en intussen is er ook een nr. 5 van Bruno Philippe en Tanguy de Willencourt, (HMN 91109). Daarin komt van allerlei muziek langs, van Portugese koorwerken uit de barok tot eigentijdse strijkkwartetten. Alle betrokken solisten krijgen van Harmonia Mundi logistieke en promotionele ondersteuning. Dat is wat anders dan de uitbuiting die Decca maakte van Janine Jansen.

Op deze cd leren we het Catalaanse Gerhard kennen, dat zijn naam ontleent aan de in de Valls, in de buurt van Tarragona geboren componist Roberto Gerhard (1896-1970) die tot de verwaarloosde, maar interessante twintigste eeuwse componisten behoorde.

Meteen in het eerste deel van Schumanns bekendste strijkkwartet  geven Lluis Castán Cochs en Judit Badolet Vilaró (v), Miquel Jordà Saún (va) en Jesús Miralles Roger (vc) van een aangenaam warme toon en een direct aansprekende opvatting. Nog overtuigender klinken zij in Bergs Lyrische suite, waarvan ze de theatrale kanten onderstrepen en de snelle stemmingswisselingen op onweerstaanbare manier belichten.

Officium breve ter herinnering aan Andreas Svervánszky uit 1989 van Kurtág telt 16 heel korte delen en is in die zin inderdaad met 30’ kort. Hij is hier in tegenstelling tot vaak raadselachtige andere composities ook heel openhartig. Er komt vaag iets van Webern voorbij en in ‘adagio interotto’ wordt Szervánsky’ s Serenade voor strijkorkest even geciteerd, maar dan plotseling afgebroken. Tot nu toe was de mogelijk mooiste opname hiervan van het Athena kwartet (Neos 11031).

Maar de manier waarop het Gerhard kwartet het werk op ongecompliceerde manier met de juiste mate van ontspanning speelt, maakt evenzeer indruk. Een imposant debuut.