GRÖßLINGER, SIEGLINDE: FLUITCONCERTEN UIT WENEN
CD Verzamelprogrammas

Sieglinde Größinger: Fluitconcerten uit Wenen. Wagenseil: Fluitconcerten in G en D; Bonno: Fluitconcert in G; Gaßmann: Fluitconcert in c; Monn: Fluitconcert in Bes. Met het Ensemble Klingekunst. CPO 555.076-2 (62’30”). 2016

 

Het blijkt telkens weer mogelijk om voor onverwachte cd premières te zorgen. Hier nemen traverso fluitiste Sieglinde Größlinger en haar in kleine bezetting spelende ensemble Klingekunst ons meer haar het Wenen van rond 1750 waar na de dood van Karel VI de regering van Maria Theresia was gedwongen te besparen op kunst na opheffing van het hoforkest.

Uit nood geboren grepen componisten de kans om zich vrijelijk te uiten en te experimenteren om zo ingang te vinden bij de aristocratie die nog wel geld over had voor de kunst. Het droeg onder meer bij aan de ‘bevrijding’ van de fluit uit een collectief orkestbestaan.

Zowel van Georg Christoph Wagenseil (1715-1777) als van Georg Matthias Monn (1717-1750)   waren al andere fluitconcertopnamen bekend, maar deze toevoeging van onbekende composities is welkom. Verder kunnen we kennismaken met werk van Giuseppe Bonno (1711-1788) en Florian Leopold Gaßmann (1729-1774), twee ook kundige vakmensen naar blijkt.

Het in 2009 gevormde Weense ensemble Klingekunst bestaat behalve uit Sieglinde Größlinger verder uit Maja Mijatović (kl), Elisabeth Wiesbauer, Herwig Neugebauer en Roswitha Dokalik (v), Martina Reiter (va), Pavel Serbin (vc) en David Bergmüller (luit). Uit dat reservoir aan op historische instrumenten spelende musici die ook in andere ‘oude muziek’ ensembles spelen, is hier geput. 

Met dergelijke geroutineerde lieden is het niet moeilijk om deze muziek stijlvol in volle glans te laten opbloeien. Dat is dan ook precies wat op dit heel mooi duidelijk klinkende schijfje gebeurt.