KOOP, BART: NOCTURAL
CD Verzamelprogrammas

Bart Koop: Noctural. TRPTK TTK 0024 (41’19”). 2018

 

Ingeleid door een gedicht dat begint met de woorden van een onvermelde auteur: ‘As dusk falls it slowly takes away the power of the sun, waiting for another day’ en eindigend met ‘just let me be’ zet de pianist Bart Koop, alias QOPE, die zowel met keyboards als de concertvleugel vertrouwd is en die zijn klassieke muziekachtergrond combineert met invloeden van Johann Johannson, Max Richter en Bill Evans zich een kleine drie kwartier ’live’ aan het improviseren.

Aan de hand van de stadia ‘dusk’, ‘airglow’, ’anima’, ‘dolor’, ‘fall’, ‘lullaby’, ‘mirage’ en ‘be’ voert hij de luisteraar door een suggestieve droomwereld met evocatieve beelden voor wie zich hiervoor openstelt. Dit project heeft inderdaad iets unieks en getuigt van goede techniek. Lang niet iedere pianist kan goed improviseren, dus alle respect.

Technisch heel verzorgd is het zonder een locatie te noemen opgenomen ‘met het doel om een sound te creëren dat ongeëvenaard is in transparantie en helderheid’ volgens de bijgevoegde reclame blurb. Is dat niet het streven van iedere producer en opnametechnicus?