LINCOLN TRIO: TRIOS FROM OUR HOMELANDS
CD Verzamelprogrammas

Lincoln trio: Clarke: Pianotrio; Babajanian: Pianotrio in fis; Martin: Trio sur des mélodies populaires irlandaises. Cedille CDR 90000265 (64’15”). 2015

 

Onder de titel Trios from our homelands verzamelde het uit pianiste Marta Aznavoorian, violiste Désirée Rustrat en cellist David Cunliffe en in Chicago gevestigde Lincoln trio een drietal Pianotrio’s uit hun respectieve landen van herkomst. Marta als huidige Amerikaanse koor voor het trio van de eveneens Armeense Amerikaan Arno Babajanian uit 1952, de van origine Zwitserse Sésirée voor het Iers gefundeerde trio van Martin uit 1925 en de Engelsman David Cunliffe voor het trio van Rebecca Clarke uit 1922.

Diversiteit is zo gegarandeerd. De enige onderlinge overeenkomst is dat alle trio’s de nodige volksmuziek invloeden bezitten al is er niets Zwitsers aan het trio van Martin.

Het markantst is het laatromantisch klinkende trio van Rebecca Clarke dat met zijn mengeling van dissonanten en passie een wereld op zichzelf schept. Volksmuziek speelt bij Arno Babajanian een grote, waarschijnlijk nostalgische rol en leidt tot een zangerige muziek die niet ver af staat van Rachmaninov. De Armeense dansritmen uit de finale zijn opmerkelijk. Een treffend ritmisch, soms zelfs jazzy karakter bepaalt mede het charmante trio van Frank Martin waaraan onbekende Ierse melodieën ten grondslag liggen. Het eindigt met een jig.

 

Het Lincoln trio zorgt voor gepassioneerde, fraai gevormde, zo dichterlijk mogelijke uitvoeringen