PIATKOWSKA-NOWICKA, KAROLINA: PENDERECKI, BACEWICZ, TANSMAN
CD Verzamelprogrammas

Karolina Piatkowska-Nowicka: Penderecki, Bacewicz, Tansman. Bacewicz: Vioolsonate nr. 4; Tansman: Fantasie voor viool en orkest; Penderecki: Vioolsonate nr. 2. Met Bogna Czerwinska-Szymula. DUX 1399 (69’55”). 2017

 

Voor die belangstelling heeft voor hedendaagse Poolse muziek is het cd label DUX een uitkomst. Op deze uitgave komen drie belangrijke, maar heel verschillend geaarde componisten uit dat land aan bod: de Vioolsonate nr. 4 van Grazyna Bacewicz (1909-1969) uit 1949 in nog een voorbeeld van een op heel gevoelige manier toegepaste combinatie van neoklassieke en neoromantische invloeden, Alexandre Tansman zoekt het in zijn Fantasie uit 1963 in kleurigheid binnen het neoklassieke en Krzystof Penderecki is in zijn toch wel machtige Vioolsonate uit 2000 nog ingezworen op het in harmonica en melodisch strikt gevolgde twaalfzoons wereldje.

Het knappe van de lezingen van beide dames is, dat ze zich telkens heel goed weten te verplaatsen in de aard van de gespeelde werken en dat ze deze daardoor zo goed en treffend uitvoeren.

De sonate van Bacewicz was onder andere bekend van Ewa Kupciek en Piotr Plawner (Hänssler CD 93.117) die in 2004 de 5 Vioolsonates en wat losse composities opnamen, en Ida Bieler en Nina Tichman legden beide Vioolsonates en de Miniaturen nr. 1-3 van Penderecki vast (Naxos 8.557253), maar wie genoeg heeft aan een enkel werk van beiden, is hier beter terecht.