SAVALL, JORDI: JERUSALEM, LA VILLE DES DEUX PAIX
CD Verzamelprogrammas

Savall, Jordi: Jerusalem: La ville des deux paix - La paix céleste; raices & memoria (8). Met Montserrat Figueras (s), Lior Elmalich (zangstem), Muwafak Shalin Khalil (zangestem), Razmilk Amyan (zangstem), Yair Dalai (ud) met Hespèrion XXI en La Capella reial de Catalunya o.l.v. Jorde Savall. Alia Vox AVSA 9863 A+B (2 cd’s, 2u. 32’25”). 2008 

 

Beginnend met een Fanfare of Jericho en eindigend met de idealistische slotfanfare Against the barriers of the spirit van Savall zelf voert de gambist/dirigent de luisteraar aan de hand van 52, meest anonieme composities de culturele smeltkroeswereld van het ongeveer drieduizend jaar oude Jerusalem binnen. De enige met naam en toenaam bekende componisten zijn keizer Leo VI met ‘Hymne aan de maagd aan de voet van het kruis’, Marcabru met ‘Pax in nomine Domini’, Ibn Battuta met ‘The dome of the rock’, ‘Zionida; Judah Ha-Levy met ‘Yefe Nof van Judah Ha-Levy en Alfonso el Sabio met ’O fondo do mar chã’.

We maken zo kennis met het hemelse, het Joodse, het Islamitische en het Christelijke Jerusalem om te besluiten met de utopie van een nieuwe, vredige stad. Gereciteerde Koranteksten, oeroude dansen, klaagzangen, opzwepende muziek voor de kruistochten, Ottomaanse melodieën en meer komen voorbij in een fascinerend klanklandschap.

Om met bewondering en respect voor alle uitvoerenden naar te luisteren.