WATTS, SARAH: PRINCESS, THE AND THE BEAR
CD Verzamelprogrammas

Sarah Watts: The princess & the bear. Strauss, R.: Duett concertino voor klarinet, fagot, harp en strijkorkest AV. 147; Beethoven: Trio voor piano, klarinet en cello in Es op. 38; Glinka: Trio voor piano, klarinet en fagot in d Trio pathétique. Met Laurence Perkins (fag), Martin Roscoe (p) en het Schots nationaal orkest o.l.v. Sian Edwards. Hyperion CDA 68253 (76’14”). 2015

 

Het bekende, vroeg negentiende eeuwse verhaal over La belle et la bête vinden we in talrijke vormen terug tot de film Belle en het beest van Christophe Gans toe. Hier horen we het verhaal zoals dat door Richard Strauss in 1947 werd verwerkt in zijn Duett concertino voor klarinet, fagot met harp en strijkorkest. De zangerig lyrische klarinetsolo van Sarah Walker danst er als het ware met de balletmatig wat stuggere en stroevere beer van fagottist Laurence Perkins. Maar aan het eind leren beide tegengestelde karakters elkaar beter te verdragen, dus eind goed, al goed.

De Engelsen treffen de bitterzoete sfeer van het late, milde werk van Strauss bijzonder goed en interpreteren het als ware dit het laatste symfonisch gedicht van Strauss.

Dimitri Ashkenazy en Kim Walker (Decca 460.296-2) en Eduard Brunner en Milan Turkovic (Schwann 311065) maakten daar eerder ook mooie opnamen van maar deze nieuwe is wel zo aardig.

Verder vergezeld door pianist Martin Roscoe speelt het tweetal houtblazers op sprankelende wijze het Klarinettrio van Beethoven en het melancholieker Trio pathétique van Glinka. Drie weinig gehoorde werken in uitstekende verklankingen bijeen.