Componisten portretten

ANTHEIL

 

ANTHEIL, GEORGE (1900 – 1959): JAZZ INVLOEDEN

 

 

 

Dankzij zijn autobiografie Bad boy of music was de Amerikaanse componist in anekdotisch opzicht redelijk bekend, maar zijn muziek was tot het Holland Festival in 1976 vrijwel vergeten. Een destijds gemaakte Telefunken lp met violiste Vera Beths, pianist Reinbert de Leeuw en het Nederlands blazersensemble (Teldec 6.42196) is helaas nooit op cd verdoekt, maar gelukkig zijn er nieuwere opnamen van bijvoorbeeld het Ballet mécanique, de Jazzsymfonie, de vioolsonates, de pianosonates en Fighting the waves bij het toneelstuk van Yeats.

 

De mechanische component van Antheils muziek grijpt niet alleen terug of het Bruitisme uit de jaren twintig vorige eeuw en Stravinsky’s Sacre, maar loopt ook vooruit op het minimalisme van de componisten uit de jaren zeventig van de afgelopen eeuw. De stijlcitaten uit de tweede vioolsonate op hun beurt verraden de bevrijdende werking van Charles Ives op de Amerikaanse muziek. Dat Antheil tenslotte ook niet aan jazzinvloeden ontkwam, is niet meer dan logisch.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Ballet mécanique; A jazz symphony; Concerto for chamber orchestra; Lithuanian night; Jazz sonata. Ensemble Modern o.l.v. Heinz Karl Gruber. RCA 09026-68066-2.

 

De 3 strijkkwartetten. Mondriaan kwartet. Etcetera KTC 1093.

 

Vioolsonates nr. 1 en 2. Robert Szreder en Boguslaw Jan Strobel. Pavane ADW 7355.