Componisten portretten

AUBER

 

AUBER, DANIEL FRANÇOIS (1782 – 1871): REGRESSIEF OPERACOMPONIST

 

 

 

Auber is waarschijnlijk de enige operacomponist die met een van zijn werken de annalen van de politieke wereldgeschiedenis heeft gehaald. Toen namelijk 25 augustus 1830 zijn twee jaar tevoren geschreven opera La muette de Portici in Brussel werd opgevoerd, was dat aanleiding tot de Belgische Opstand die nog weer een jaar later tot de stichting van een onafhankelijk België leidde. Tevens getekende dit een doorbraak van het later door onder meer Meyerbeer tot nieuwe hoogtepunten gebrachte genre van de ‘Grand Opéra’.

 

De ontplooiing daarvan werd vooral gekenmerkt doordat de onderwerpen en figuren steeds verder verwijderd raakten van het mythos uit de wereld der Antieken en dichter stonden bij de toen moderne tijd. Maar Auber nam verder nauwelijks deel aan die ontwikkeling en huldigde later een minder brisante stijl met minder brisante onderwerpen. Die terugtocht van de componist uit de historische gang van zaken, leidde tenslotte tot een vrijwel complete verwaarlozing van zijn werk.

 

Gelukkig is de essentie daarvan wel op cd voorhanden, te beginnen met de aardige komische opera Fra Diavolo uit 1830. Zijn Manon Lescaut uit 1856 geeft een idee van zijn late stijl waarin als het ware reeds de jonge Bizet wordt aangekondigd. Een aardige bijkomstigheid is dat de oude componist hier een karikatuur van zichzelf schetst. En gelukkig is er ook een uitgave van die omstreden opera La muette de Portici.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Ouvertures Le cheval de bronze, Fra Diavolo en Masaniello. Detroit symfonie orkest o.l.v. Paul Paray. Mercury 434.309-2.

 

Le domino noir; Ouverture en balletmuziek Gustave III ou Le bal masqué. Sumi Jo, Bruce Ford, Patrick Power, Jules Bastin, Isabelle Vernet, Martine Olmeda, Gilles Cachemaille met de London voices en het Engels kamerorkest o.l.v. Richard Bonynge. Decca 440.646-2 (2 cd’s).

 

Fra Diavolo. Nicolai Gedda, Mady Mesplé, Jeanne Berbié, Jules Bastin e.a. met het Laforgekoor en het Monte Carlo filharmonisch orkest o.l.v. Marc Soustrot. EMI 575.251-2 (2 cd’s).

 

Manon Lescaut. Mady Mesplé, Jean-Claude Orliac e.a. met koor en orkest van de Franse omroep o.l.v. Jean-Pierre Marty. EMI 575.254-2 (2 cd’s).

 

La muette de Portici. Alfredo Kraus, John Aler, June Anderson, Jean-Pierre Cortis, Jean-Pierre Lafont e.a. met het Laforgekoor en het Monte Carlo filharmonisch orkest o.l.v. Thomas Fulton. EMI 575.257-2 (2 cd’s).