Componisten portretten

BENTZON

 

BENTZON, NIELS VIGGO (1919 -      ): IN HET VOETSPOOR VAN NIELSEN

 

 

 

De Deense componist Bentzon studeerde van 1939 tot 1942 in zijn geboortestad Kopenhagen bij Jeppesen en begon een loopbaan als organist, pianist en componist. Hij manifesteerde zich op velerlei terrein als componist van symfonische werken, het ballet Metaphor (1950), kamermuziek, orgel- en pianowerken.

 

Zijn symfonieën vertonen een overdaad aan inventiviteit en hebben een warm klankklimaat. Bij het luisteren naar de vijfde en zevende symfonie wordt men in de verte wel enigszins herinnerd aan componisten als Nielsen, Copland, Hindemith en Stravinsky, maar dat maakt de muziek alleen maar verteerbaarder. Vooral de zevende is een meesterwerk: een studie in thematische gedaanteverwisselingen.

 

De Krönik om René Descartes is een uit 1975 daterend orkestwerk met in het eerste deel een muzikale schildering van de Cartesiaanse vortex die slaat op de Middeleeuwse opvatting over de hemelse lichamen die zich met grote vaart rond de aarde bewegen. Het slotdeel gaat over Descartes’ beroemde vaststelling Cogito ergo sum. Een interessant werk dat echter de componist niet op zijn best toont.

 

Het  fris en oorspronkelijk klinkende vijfde blaaskwintet dateert uit 1958 en heeft een aangenamer karakter dan het sextet uit 1971, op de onderstaande cd met zoon Nikolaj aan de piano.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonieén nr. 5 Ellipser en 7 De tre versioner, Aarhus symfonie orkest o.l.v. Ole Schmidt. Da Capo 8.244111.

 

Feature on René Descartes. Deens nationaal omroeporkest o.l.v. Ole Schmidt. BIS CD 79.

 

Sextet voor piano en blazers; Blaaskwintet nr. 5. Leden van het Nationaal Deens symfonie orkest met Nikolaj Bentzon. Da Capo 8.224208.